Lees Voor

Lees Voor maakt elektronisch beschikbare teksten hoorbaar. Het is bedoeld voor slechtzienden en voor mensen met leesproblemen. Blokken tekst worden –meestal met ^C- naar en van het klembord gekopieerd en dan voorgelezen. Besturen kan met funktietoetsen en met de muis.

Indien u mail of tekst van het internet wilt horen dient u dus eerst een blok te maken en het dan te kopiëren, wat enkele aanslagen kost: ^C, Alt-Tab en Alt-Q. U hoort de tekst na drie aanslagen.

Door de tekst navigeren en tekst laten herhalen is erg gebruiksvriendelijk en daarin ligt de meerwaarde van LeesVoor. Uiteraard kan tekst bewaard worden en weer opgeroepen en kunnen woorden gezocht worden. Lees Voor is een sprekende tekstverwerker en kan ook gebruikt worden om te leren blindtypen of door mensen die wel goed zien maar niet of nog niet goed lezen kunnen.

Wij adviseren LeesVoor te combineren met software als NaturalReader indien u veel op het Internet bent en dan veelal engelse teksten direct wilt kunnen horen. Wel is de uitspraak dan minder, maar het is gratis en dit went wel. Wilt u betere engelse stem dan kunt u deze er zelf bijkopen.

Lees Voor vereist nederlandse spraak, bijvoorbeeld Fluency, dat meestal vergoed wordt door de zorgverzekeraars. U krijgt dan ook Spika, waarmee ook teksten van het internet –in het nederlands- kunnen worden voorgelezen. Lees Voor is sponsorware, u betaalt wat het u waard is en kunt gewoon downloaden.

 

Figuur 1. Schermbeeld kort na opstarten. De gele loupe maakt voor-gelezen tekst ook goed zichtbaar.

Mail voor meer contact: info@depratendecomputer.nl.